Fördelar med massage

Massagens effekter

Vilka effekter ger en massagebehandling och på vilket sätt hjälper det dig? Massage har en mängd olika positiva effekter på kroppens muskulatur, men också på vårt psykiska välmående. Klassisk massage hjälper kroppen att slappna av och ger dina muskler en chans för återhämtning. Detta tack vare den ökande blodcirkulationen och massagens stretchande effekt. Många av mina kunder upplever stor skillnad redan efter en behandling. Men vid långvariga problem brukar det ta ett par behandlingar innan den verkliga skillnaden upplevs. I sådana fall kan det vara värt att köpa ett klippkort för att få billigare behandlingar. 

Men i det långa loppet är det du som avgör hur bra dina muskler mår. Motion, träning och streaching spelar en väldigt stor del i jakten på en värkfri kropp och massage hjälper dig på vägen dit!

Klassisk massage hos Bergvalls Massage i Umeå.

Massage ger både fysiologiska och psykoligiska effekter


Fysiologiska effekter

Vid en massagebehandlingen bildas värme tack vare friktionen mellan mina händer och kundens muskulatur. Dessutom uppstår friktion mellan kroppens olika lager (huden, muskelhinnor mm). Denna friktion skapar, förutom värme, även ett tryck som hjälper musklerna att slappna av. Detta leder till en ökad blodcirkulation i de masserade musklerna, vilket leder till en bättre återhämtning. Eftersom syrerikt blod samt näringsämnen transporteras dit, samtidigt som gamla “slaggprodukter” transporteras bort.

Dessa slaggprodukter (eller avfallsprodukter) är exempelvis laktat, det som i folkmun brukar kallas för mjölksyra. Laktat finns alltid i musklerna men känns endast påtagligt vid ansträning, exempelvis när man springer upp för trappor. Men också andra vätskeansamlingar kan vara en bidragande orsak till att smärta uppstår i musklerna. Dessa slaggprodukter filtreras och utsöndras med urinen, därför är det väldigt viktigt att dricka mycket vatten efter en massagebehandling. Längre och omfattande behandlingar gör det ännu viktigare att dricka vätska efteråt.

Pyskologiska effekter

Förutom den fysiska stimulansen hjälper massage dig att slappna av och motverkar stress. Även om min massagestil kan upplevas som smärtsam under behandlingen brukar kunderna känna sig mer avslappnad efteråt. Eftersom massagen har effekten av att öka utsöndringen av välmåendehormonerna; dopamin, serotonin och oxytocin. Dessa ansvarar till stor del för vårt psykiska välbefinnande.

Dessutom minskar halterna av stresshormonera; kortisol, adrenalin och noradrenalin. Detta i sin tur stärker immunförsvaret och får dig att bli mer avslappnad. Massage är därför ett bra alternativ för att minska din stress, muskelstelhet och smärta.

Sammanfattning

  • Ökad rörlighet
  • Förbättrad blodcirkulation
  • Förbättrad återhämtning
  • Minskad värk i kroppen
  • Ökar dina ”glädjehormoner” och minskar dina stresshormoner
Bergvalls Massage i Umeå.

Passar alltid massage?

När ska man undvika massage? Här följer en liten lista på tillfällen då det är bättre att vänta med att gå på massagebehadligen. Har du bokat tid men blivit sjuk eller fått annat förhinder hittar du instruktioner för hur du avbokar längre ner på denna sida.

Förkylning & Feber
Massagens värmande och trycköknande effekter gör att sjukdomar lättare kan bryta ut/bli värre om du har något som ligger och lurar i kroppen. Undvik därför massage om du känner dig förkyld, hängig, har svullna hallsmandlar och/eller har feber. Förutom att du riskerar att bli sjukare riskerar du även att smitta andra! Håll dig hemma tills du mår bättre.

Muskelinflammation
Om musklerna ser rödaktiga, svullna och varma är det ett tecken på inflammation. Massage bör då undvikas på det området då det hindrar läkningsprocessen. Kylbehandling och antiinflammatorisk medicin kan vara nödvändig.

Blåmärken & Akuta skador
Om du har gjort illa dig, exempelvis fått blåmärken efter att ha ramlat och slagit dig bör du undvika massage. Även efter muskelbristningar på grund av hård träning eller muskelsträckningar bör du avvakta med massage då det kan hindrar läkningsprocessen.

Blodpropp
Detta är väldigt sällsynt, men vid misstanke om blodpropp ska man absolut inte gå på massage! Det kan riskera att proppen lossnar och sätter sig någon annanstans och orsakar stor skada! Ett exempel på misstänkt blodpropp är om ditt ben plötsligt sväller upp ordentligt och gör ont och då krävs det omedelbar sjukvård!

Gravid
Jag brukar undvika att massera gravida då min massagebänk inte är anpassad för det. Och då det är väldigt mycket som händer i kroppen under den tiden kan massagen göra att du får väldigt ont efteråt om man har otur. Då min massagestil är djupgående passar den inte allt för bra till gravida. 

 

Instruktioner för avbokning

När du har bokat och förhoppningsvis angett rätt mailadress får du ett bekräftelsemail skickat till dig. Där hittar du information om din bokning; datum, pris, address och även lite information om mina allergier, samt instruktioner för parkeringe. Längst ner hittar du en knapp där det står ”Avboka bokningen”. Klickar du på den kommer du till sidan där du avbokar på och då ska bokningsnummret och avbokningskoden redan vara ifylld. Är den inte det hittar du den uppe till höger i ditt bekräftelsemail. Bilden nedanför visar hur bekräftelsemailet ser ut och knappen och koderna är understrykna i rött (endast på denna bild). När du avbokat får du ett mail som bekräftar din avbokning. Funkar det inte beror det på att det är för nära din behandling (enligt bokningsvillkoren). Du ser också på bilden längst ner den sista avbokningstiden. Behöver du avboka efter den tiden måste du höra av dig till mig. Ring mig på: 070-3076952

Då du bokat får du ett bekräftelsemail med uppgifter om din bokning. Här hittar du också koderna du behöver fylla i för att avboka samt en knapp som tar dig till avbokningssidan.
För att avboka din tid klickar du på "bekräfta" knappen. Om bokningsnummret och avbokningskoden inte redan är ifylld hittar du den i ditt bekräftelsemail.
Rulla till toppen