När ska man undvika massage?

Passar alltid massage? Svaret är nej, det finns tillfällen då det är bättre att avvakta med massagen. Här följer en liten lista på tillfällen då det är bättre att vänta. Har du bokat tid men blivit sjuk eller fått förhinder prova först med att avboka med din avbokningskod. Den hittar du i ditt bekräftelsemail.


Förkylning/feber

Massagens värme och trycköknande effekt gör att sjukdomar lättare kan bryta ut eller bli värre om du har något som ligger och lurar i kroppen. Undvik därför massage om du känner dig förkyld, hängig, har svullna halsmandlar och/eller har feber. Förutom att du riskerar att bli sjukare riskerar du även att smitta andra! Håll dig hemma tills du mår bättre.


Muskelinflammation

Om musklerna är rödaktiga, svullna och varma är det ett tecken på inflammation. Massage bör då undvikas på det området då det hindrar läkningsprocessen. Kylbehandling och antiinflammatorisk medicin kan vara nödvändig.


Blåmärken/Akuta skador

Om du har gjort illa dig, exempelvis fått blåmärken efter att ha ramlat och slagit dig bör du undvika massage. Även efter muskelbristningar på grund av hård träning eller muskelsträckningar bör du avvakta med massage då det kan hindrar läkningsprocessen.


Graviditet

Jag personligen masserar inte gravida kvinnor eftersom jag saknar den kompetensen. Jag får tyvärr be er söka vidare till någon som besitter den kunskap som krävs för detta.


Blodpropp

Detta är väldigt sällsynt, men vid misstanke om blodpropp ska man absolut inte gå på massage! Det kan riskera att proppen lossnar och sätter sig någon annanstans och orsakar stor skada! Exempelvis hjärtattack om det fastnar där eller hjärnblödning om det hamnar i hjärnan. Ett exempel på misstänkt blodpropp är om ditt ben plötsligt sväller upp ordentligt och gör ont och då krävs det omedelbar sjukvård!